3 Cisim Problemi – Uzaylılar Dünyaya mı Geliyor?!
Netflix’in son zamanlarda sürekli karşımıza çıkan, 5 haftadır da Global Top 10 listesinde bulunan, yeni ve iddialı yapımı 3 Cisim Problemi dizi incelemesi ile karşınızdayım. Dizi, Game of Thrones‘un deneyimli yapımcıları D.B. Weiss ve David Benioff tarafından yapıldı ve Hugo ödüllü Çinli yazar Liu Cixin‘in kitap üçlemesinin ilkinden uyarlandı.
Kategori: Bilim Kurgu – Macera
Imdb Puanı: 7.6
Sezon Sayısı: 1 (8 Bölüm)
İçerik
3 Cisim Problemi Dizi Konusu
Dizi, Çin’de profesör babasının batı kaynaklı bilim öğretmesinden dolayı bir topluluk önünde infaz edilmesine şahit olan ve sonrasında madenlerde çalışmak zorunda bırakılan genç bilim kadını Ye Wenjie‘nin sahneleri ile başlıyor.
Daha sonra ise bir daha orayı terk etmemesi şartıyla, uzaylılarla iletişime geçmeyi amaçlayan dev bir radyo teleskopunun olduğu gizli bir gözlemevine götürülüyor.
MİNİ SPOILER ALERT!!!
Ye Wenjie uzun süre sonra uzaya gönderilen sinyallerden bir cevap alıyor. Uzaylıların “sakın cevap vermeyin” uyarısına rağmen “biz kendimizi kurtaramayız, gelin bizi kurtarın” diye yanıt veriyor ve olaylar buradan sonra başlıyor diyebilirim.
Flasback’lerden sonra ise günümüze dönülüyor ve art arda intihar eden başarılı bilim insanlarının intihar sebeplerini araştıran bir dedektif görüyoruz.
Bir de bazı kişilere gönderilen, oyun VR’larına benzeyen bir başlık var ve başlığın günümüz teknolojisi ile üretilmesi mümkün değil. Bu da çözülmesini beklediğiniz gizemlerden biri oluyor.
İlk bölümlerdeki gizemi ve hafif aksiyonu çok sevmiştim, sürekli “acaba bu olayların alakası ne?“, “şimdi ne olacak?” diye düşündürmüştü ancak ilerleyen bölümlerde bu gizem ve sürükleyicilik maalesef ki eski temposunda devam etmedi. Bilginize 🙂
3 Cisim Problemi Oyuncuları
3 Cisim Problemi dizi kadrosunda Game of Thrones dizisinden tanıdığımız deneyimli oyuncuların yanı sıra, Jess Hong(Jin Cheng) ve Zine Tseng(Genç Ye Wenjie) gibi yeni ancak başarılı yüzleri de görüyoruz.
Dizinin başrolünde, Oxford Beşlisi grubunun belki de en zekisi Jin Cheng rolünde Jess Hong var. Yeni Zelanda’da çocuk tiyatrosunda çalışırken birden kendini Netflix’in yüksek bütçeli ve ses getiren dizisinde bulan Hong, rolü hakkında esprili bir şekilde “Kendi kaotik dönemime girdim” diyor.
Diğer başrollerimiz ise Ye Wenjie’nin gençliğini ve şimdiki halini canlandıran Rosalind Chao ve Zine Tseng. Chao’nun deneyimli bir aktris olmasına rağmen bu Tseng’in ilk büyük rolü. Ancak ben ikisinin de oyunculuklarının çok iyi olduğunu düşünüyorum.
Dizinin nano-liflerle uğraşan Auggie’si rolünde Meksikalı oyuncu Eiza González var. Zaman zaman sahnelerini abartılı oynadığını düşünsem de genel olarak performansını beğendim.
Oxford Beşlisi’nin diğer iki üyesi Will Downing rolünde İngiliz oyuncu Alex Sharp ve Saul Durand rolünde Jovan Adepo var.
Dedektif ekibinde ise Game of Thrones’dan tanıdığımız ve Davos Seaworth rolü ile kalplerimizde yer edinen deneyimli oyuncu Liam Cunningham ve Doctor Strange’in Wong’u Benedict Wong bulunuyor.
Dizinin ciddiyetini bozmaya and içmiş girişimci arkadaş rolünde Game of Thrones’un Sam’i John Bradley ve yine aynı diziden tanıdığımız Jonathan Pryce.
Kadronun genel olarak oyunculuklarının başarılı olduğunu düşünüyorum ancak neredeyse hiçbirinin geçmişini vs göstermediler ve karakterler biraz havada kaldı. 2. sezonda onları biraz daha tanırız diye umuyorum.
3 Cisim Problemi Yapımcıları ve Yönetmeni
3 Cisim Problemi’nin yapımcı kadrosunda çok iddialı ve deneyimli isimler var. Öncelikle Game of Thrones’un da yapımcılığını yapmış olan D.B Weiss ve David Benioff‘un yanı sıra, True Blood’ın yapımcısı Alexander Woo da kadroda. Yönetmen koltuğunda ise Hong Kong’lu film yönetmeni ve aktör Derek Tsang bulunuyor.
3 Cisim Problemi Dizi Bütçesi
Dizinin bütçesi tahmin edebileceğiniz üzere hayli yüksek. Oyuncular, mekanlar, kostümler, görsel efektler derken dizi Netflix’in ilk sezonuna en çok para harcanmış dizisi unvanına sahip olmuş durumda. Bölüm başına yaklaşık 20 milyon dolarlık bir bütçeden bahsediliyor.
Örneğin; Las Vegas’taki Sphere‘e, Los Angeles’taki Sunset Bulvarı‘ndaki iki düzine reklam panosuna ve dünya çapındaki dijital ekranlara “You Are Bugs” ifadesinin yayınlatıldığını düşününce bütçenin neden bu kadar yüksek olduğunu anlayabiliyoruz.
İşin üzücü olan kısmı ise, bir oyun şirketi sahibi ve 3 Cisim Problemi kitap serisinin hayranı olan Çinli milyarder Lin Qi‘nin, kitapların sinema ve televizyona hatta oyunlara uyarlanabilmesi için serinin haklarını satın alması ancak bu süreçte avukatı/ortağı ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu zehirlenmesi ve diziyi asla görememesi oldu.
Önemli Not : Aşağıdaki bilimsel içerik ve açıklamalar
Netflix–Tudum‘dan alınmış/çeviri yapılmıştır. Orijinal İngilizce içeriği okumak isteyenler buraya tıklayıp blog’a gidebilir.
3 Cisim Problemi Nedir ?
Basit bir ifadeyle, benzer kütleye sahip üç gök cismi (gezegenler, yıldızlar veya güneşler) birbirine yakın olduğunda ve dolayısıyla birbirlerine kuvvet uyguladığında üç cisim problemi ortaya çıkar.
Normalde iki nesne birbirine kuvvet uyguladığında nesnelerin dönüşünü tahmin etmek daha kolaydır. Aynı anda birbirlerine kuvvet uygulayan üç veya daha fazla cisim olduğunda bu sistem çöker.
“Üç veya daha fazla cisminiz varsa yörünge kaotik hale gelir.”
Peki San-Ti Neden Dünyaya Gelmeye Çalışıyor?
Dizide, San-Ti’nin gezegeni üç güneşli bir güneş sistemine sahip, bu da onun istikrarlı ve kaotik dönemler arasında dalgalandığı anlamına geliyor: Gezegen bir güneşin etrafında döndüğünde bu, istikrarlı bir dönemdir.
Başka bir güneş gezegeni kaptığında, üç güneş arasındaki çekim alanında dolaşarak kaotik bir döneme neden olur. Kaotik bir çağda, yaşam koşulları yaşamın var olması için çok aşırı (soğuk veya sıcak) hale gelebilir ya da yerçekimi azalabilir.
San-Ti’nin gezegenlerinden kitlesel göçünün nedeni budur. Ve maalesef “Üç cisim probleminin bilinen bir çözümü yok.“
Sophon Nedir?
Sophon ya da Sofon, San-Ti’nin kendini açabilen ve sisteminde yerleşik yapay zeka bulunan duyarlı bir süper bilgisayara dönüştürdüğü bir protondur.
Dizide San-Ti, insanları gözetlemelerine ve bilimsel araştırmalarını sabote etmelerine olanak tanıyan Sophon’lar geliştiriyor. Her şeyi görüp duyabildikleri için, insanların ne planladığını öğrenebilir ve teknolojiye müdahale edebilir. Örneğin; “YOU ARE BUGS” yani “Sizler Böceksiniz” mesajını dünyadaki tüm ekranlara kolayca yansıtabilir.
Peki Sophon’lar Günümüzde Var Olabilir Mi?
Bu soruya dizinin bilim danışmanı Dr. Kenzie “3 boyutlu uzayımızda ve tek boyutlu zamanımızda bunu yapmak imkansızdır. Çünkü bu boyutları ihlal etmek imkansızdır ve Sophon’un var olabilmesi için etrafından enerji çekip depolayabilmesi gerekir” diyor.
3 Cisim Problemi’ndeki Gibi Yıldızların Kırpışması Mümkün Mü?
Dizinin ilk bölümünün sonunda yıldızların kırpıştığını ve buna dünyadaki herkesin şahit olduğunuz görüyoruz. Peki bunun gerçekten olması mümkün mü? Astrofizikçi Dr. Becky Smethurst bu soruya “Samanyolu’ndaki tüm yıldızlar kapatılsa bile sıcak oldukları için parlamaya devam ederler” diyor. “Böylece onları hâlâ görebiliriz, tamamen kararmazlar.”
3 Cisim Problemi 2. Sezon Ne Zaman?
Netflix tarafından henüz belirli bir tarih verilmese de, yapımcılardan Alexander Woo 2. sezon için yeşil ışık yaktı.
Dizinin yapımcıları “The story takes a huge leap in book two.” (Bu hikaye 2. kitapta büyük bir sıçrama yapıyor.) diyor ve bence 2. sezonun ilkinden de güzel olacağının sinyallerini veriyor. Tam röportajı okumak isteyenler buraya tıklayabilir.
3 Cisim Problemi Müzikleri
Dizinin soundtrack’ini Game of Thrones ve Westworld gibi efsane dizilerin de müziklerini bestelemiş olan başarılı isim Ramin Djawadi üstlenmiş. Daha önce de yapmış olduğu gibi yine harikalar yaratmış diyebiliriz. Müziklerde imzasının olduğunu diziyi izlerken hemen fark ediyorsunuz.
3 Cisim Problemi Pkk’lı Leyla Ariç Detayı?
Diziyi son bölümüne kadar izlemiş ve “aa ne kadar tuhaf ilk kez bir Netflix dizisinde eşcinsel/gay ilişki vs görmedik” derken Netflix’in terörist seviciliği ortaya çıkıyor ve üfürükten sözde ışid ile savaşan, üfürükten bir kahraman görüyoruz. Bir de kurdish war hero diye tanıtılıyor ki akıllara zarar.
Her şeye rağmen izlenir mi? bence izlenir.
3 Cisim Problemi Fragmanı
Fragmanı merak edenler için aşağıya bıraktım.
Peki siz bu diziyi izlediniz mi? Bütçesine değer mi? Görüşleriniz neler? Yorumlara beklerim.
0 Yorum